SKŁAD
- 250 g - mąka pszenna typ 1500 graham
- 250 g - mąka pszenna typ 500
- cukier- 10 g (1/2 łyżki stołowej)
- drożdże świeże- 20 g
- sól- 10 g (1/2 łyżki stołowej)
- woda- 290 ml
- olej- 1 łyżka stołowa
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA CIASTA (mikser)
Wszystkie składniki wsypujemy do misy miksera i dodajemy letnią wodę, mieszamy składniki do uzyskania jednolitej i gładkiej masy (około 8 minut). Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie ciasto dzielimy na 8 kęsów, po około 100 gramów, formujemy bułki w kształcie kulki lub podłużnym i układamy na blachy posmarowane olejem lub wyłożone papierem pergaminowym (bułki możemy naciąć nożem). Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 40 minut. Przed wypiekiem bułki spryskujemy wodą i wypiekamy w piecu w temp. 230 stopni Celsjusza przez około 18 minut.
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!
MĄKA WYKORZYSTANA W PRZEPISIE