CIASTO
- 50 dag mąki pszennej z Młynów Szczepanki
- 30 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- 2 jaja
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE CIASTA
W rondlu podgrzewamy mleko z drożdżami. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jaja, masło, sól, cukier, a na koniec mleko z drożdżami.
Całość zarabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
FARSZ
- 40 dag kapusty kiszonej
- garść grzybów suszonych
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz
- woda
- 1 żółtko
PRZYGOTOWANIE FARSZU
Przygotowanie farszu z kapusty i grzybów rozpoczynamy od namoczenia na parę godzin grzybów. Odcedzone gotujemy ok. 20 minut z dodatkiem soli w przelanej przez sitko wodzie, w której uprzednio się moczyły. Następnie wyjmujemy z wody (nie wylewamy!) i drobno kroimy.
Cebulę szatkujemy i przysmażamy na maśle z dodatkiem soli oraz pieprzu.
Kapustę przepłukujemy wodą, szatkujemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy cebulę, grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz (do smaku) oraz wodę z gotowania grzybów. Całość gotujemy ok. 20 minut. Studzimy.
PRZYGOTOWANIE KULEBIAKA
Ciasto drożdżowe wałkujemy cienko, tworząc kształt prostokąta. Zbędną część ciasta odcinamy - można z niej przygotować elementy do ozdobienia wypieku. Na około 1/3 części ciasta rozkładamy niezbyt gruby wałek farszu (pozostawiamy wolne ciasto z góry i dołu, aby można było je swobodnie skleić). Zawijamy go jedną częścią ciasta. Na pozostałej części układamy kolejną część farszu i ponownie zawijamy. Kulebiaka smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wstawiamy na natłuszczonej blaszce do piekarnika rozgrzanego do 150 st. na ok. 40 minut.
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!
/Autorka przepisu: Michalina Pietkiewicz. Przepis nagrodzony w naszym konkursie świątecznym/
MĄKI WYKORZYSTANE W PRZEPISIE