SKŁADNIKI
- mąka żytnia typ 720 Szczepanki (2 szklanki, ok .350 g )
- woda (2 szklanki, ok .450 ml)
PRZYGOTOWANIE
Dzień pierwszy
Do słoika lub miski wsypujemy ½ szklanki mąki i wlewamy ½ szklanki wody. Mieszamy i przykrywamy szmatką. Po 12 godzinach ponownie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Dzień drugi
Powtarzamy cały cykl z dnia pierwszego.
Dzień trzeci
Powtarzamy cały cykl z dnia pierwszego.
Dzień czwarty
Powtarzamy cały cykl z dnia pierwszego, następnie po 3 godzinach kwas jest gotowy do wyrobu chleba. Resztę kwasu możemy wstawić do lodówki i co jakiś czas dodajemy trochę mąki i wody.
Po kilku dniach przelewamy kwas do czystego słoika lub miski.
MĄKA WYKORZYSTANA W PRZEPISIE